Μετά από εισήγηση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Παγγαίου, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να δοθεί το όνομα του Βασίλη Καρρά στην Πλατεία και στον κεντρικό δρόμο του οικισμού του Κοκκινοχωρίου.
Εισήγηση
Η εισήγηση που κατέθεσε στο σώμα ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του ∆ήμου Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης αναφέρει:
«Ο Βασίλης Καρράς (πραγματικό όνομα: Βασίλειος Κεσογλίδης, Κοκκινοχώρι Καβάλας, 12 Νοεμβρίου 1953 – Θεσσαλονίκη, 24 ∆εκεμβρίου 2023) ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής.
Βιογραφία
Γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας στις 12 Νοεμβρίου 1953. Όταν ήταν 10 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Το 1969, σε ηλικία 16 χρονών, έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, την δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι. Επίσης, εργάστηκε στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι «Εγώ αγάπη μου, εγώ» Παντρεύτηκε το 1973 τη Χριστίνα Κεσογλίδη και μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Ειρήνη.
Απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 70 ετών, και δίνοντας μάχη με τον καρκίνο.
Καριέρα
Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στη Θεσσαλονίκη. Η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος Μ’ έχεις Κάνει Αλήτη, που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε
στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή. Οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι. Είχε συνεργαστεί με αρκετούς συνθέτες και στιχουργούς, όπως ο Μιχάλης Ρακιντζής, ο Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης, ο Σπύρος Γιατράς, η Εύη ∆ρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος ∆άντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Ηλίας Φιλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι.
Είχε κάνει ντουέτα με πολλούς τραγουδιστές όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η Άντζελα ∆ημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η ∆έσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης και με τον Γιώργο Κακοσαίο. Με τους περισσότερους από αυτούς συνεργάστηκε σε ζωντανά προγράμματα.
Επίσης, ήταν συνθέτης και στιχουργός και είχε γράψει τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού.
Το 2017, ο Καρράς κατάφερε να κατακτήσει μια θέση στο βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, εξ αιτίας μιας soldout συναυλίας που πραγματοποίησε στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ο τραγουδιστής κατάφερε να μαζέψει στο Στάδιο ARENA 17.000 άτομα, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επιπλέον 5.000 άτομα δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήριο. Όντας λοιπόν ο πρώτος Ευρωπαίος που κατάφερε να γεμίσει το συγκεκριμένο στάδιο στη Βουλγαρία, πήρε μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, κατορθώνοντας κάτι που κανένας άλλος τραγουδιστής δεν είχε κάνει μέχρι τότε.
Πέρα από τα επιτεύγματα του στην μουσική ο Βασίλης Καρράς ήταν άνθρωπος της προσφοράς, επιλέγοντας να μένουν στην αφάνεια οι αγαθοεργίες του. Ένα περιστατικό που περιγράφει ο μουσικός Μανώλης Ξυδούς είναι ενδεικτικό της ανιδιοτελούς προσφοράς του Βασίλη Καρρά: « Ένα βράδυ στο καμαρίνι έτυχα μάρτυρας μιας σκηνής που αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια τη θυμάμαι πολύ έντονα. Ήρθαν τρία άτομα από τον σύλλογο παιδιών της Βέροιας με προβλήματα για να μιλήσουν για μια συναυλία που θα συγκέντρωναν χρήματα.
Τους άκουσε και στο τέλος τους ρώτησε με πόσα χρήματα θα ήταν ευχαριστημένοι από τα έσοδα της συναυλίας. Τα παιδιά θα ήταν ικανοποιημένα με 300.000 δραχμές. Τότε εκείνος φωνάζει τον
συνεργάτη του και του λέει «κόψε ένα χαρτί». Όταν λέμε «ένα χαρτί» εννοούμε ένα εκατομμύριο. Έδωσε την επιταγή στο ένα παιδί και είπε «αν μάθει κανείς τίποτα θα σου κόψω το λαρύγγι».
Ο Βασίλης Καρράς ποτέ δεν έκρυψε την καταγωγή του από ένα μικρό χωριό ,το Κοκκινοχώρι και ποτέ δεν έπαψε να αγαπά το χωριό του , στο οποίο προσέφερε πολλά και στο οποίο πάντα επέστρεφε, για να βρει την ηρεμία, την γαληνή και την αγάπη μεταξύ φίλων και συγγενών.
Για όλους αυτούς τους λόγους,
α) την τεράστια προσφορά του στο Ελληνικό τραγούδι,
β) την ανιδιοτελή προσφορά του προς τους συνάνθρωπους του
γ) την αγάπη και προσφορά προς το χωριό του
Προτείνεται
Να δοθεί το όνομα του, Βασίλης Καρράς ( Κεσογλίδης) , στην πλατεία του οικισμού του Κοκκινοχωρίου καθώς και στη κάθετο, προς την επαρχιακή οδό Ελευθερούπολης –Θεσσαλονίκης, οδό που οδηγεί στον Ι.Ν. Άγιου Νέστωρος Κοκκινοχωρίου».