Έναν αιώνα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο επώδυνος ξεριζωμός έρχεται ξανά στη μνήμη στη φωτογραφική έκθεση «Θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη» στο Μουσείο Μοχάμετ Άλι από τις 4 Σεπτεμβρίου ως τις 10 Οκτωβρίου 2024. Σας προσκαλούμε στην επίσημη έναρξη της έκθεσης, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024 στις 19:00 στην Πλατεία και το Μουσείο Μοχάμετ Άλι, με την παρουσία εκπροσώπων των Δήμων Καβάλας και Ικονίου, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών και του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan.
Οι Χριστιανοί εγκατέλειψαν τις πόλεις της Καππαδοκίας οργανωμένα μετακινώντας μαζί τους τα κειμήλια των μοναστηριών και των σπιτιών τους. Τα προσφυγικά πλήθη έφεραν μαζί τους εικόνες και σκεύη από τις εκκλησίες του Ικονίου και τα Βυζαντινά Μοναστήρια της Επισκοπής Ναζιανζού, φιρμάνια και εκκλησιαστικά έγγραφα, καθώς και ενδύματα, χαλιά, κοσμήματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Η συλλογή έμελλε να έχει την ίδια μοίρα με τους κατόχους της, περιπλανώμενη στην ελληνική επικράτεια μέχρι να βρει σπίτι στο Μουσείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Περισσότερα από 50 αντικείμενα μοναδικής ιστορικής και αισθητικής αξίας φωτογραφίζονται για πρώτη φορά, ταυτοποιούνται και παρουσιάζονται στην έκθεση και στη σχετική της έκδοση, σε επιμέλεια του Dr. Mete Ilker Mimiroglou, καθηγητή του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan, και του κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη, Προέδρου του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών. Έπειτα από την παρουσίασή της στο Ικόνιο της Τουρκίας, η έκθεση καταφτάνει στην Καβάλα, αναδεικνύοντας την ποικιλία και τον κόσμο της «καθ’ ημάς» Ανατολής.
Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης, του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan και των Δήμων Καβάλας και Σελτσουκλού Ικονίου.