Εντός του 2025 τοποθετούν την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής, πηγές από την ΑΒΑΞ στο ypodomes.com.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ορίζονται ολοκλήρωσης μέσα στο επόμενο έτος, το οποίο ωστόσο δεν επηρεάζει χρονικά τους κατοίκους των περιοχών καθώς κάθε κομμάτι του δικτύου που ολοκληρώνεται, δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά που το επιθυμούν να συνδεθούν. «Το έργο προχωράει κανονικά, ενώ όσο κατασκευάζεται, παράλληλα προχωρούν και οι συνδέσεις των νοικοκυριών» διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.
Να σημειωθεί ότι το έργο επέκτασης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπογράφηκε μεταξύ ΔΕΔΑ και ΑΒΑΞ στις 27 Απριλίου 2021 και οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν την ολοκλήρωση του μέσα στο 2023.Τα οφέλη
Πρόκειται για ένα έργο με τεράστια ουσιαστική αξία το οποίο θα θωρακίσει ενεργειακά τις ακριτικές αυτές περιοχές με υποδομές που θα παρέχουν ασφαλή, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια σε νοικοκυριά, επαγγελματίες, βιομηχανίες, νοσοκομεία και σχολεία.Το έργο στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής είναι προϋπολογισμού 16,3 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ταυτόχρονα, το έργο είχε και συμβολική αξία, καθώς σηματοδοτούσε την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που θα φέρει το φυσικό αέριο σε 34 πόλεις της χώρας με την κατασκευή 1.860 χιλιομέτρων δικτύου και τουλάχιστον 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).
Τι προγραμματίζει η ΔΕΔΑ
Το πρόγραμμα ανάπτυξης 2023 – 2027 της ΔΕΔΑ που έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από τη ΡΑΕΕΥ, έχει συνολικό προϋπολογισμό 402 εκατ. ευρώ και αφορά την ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής Λοιπής Ελλάδας για 7 Περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ήπειρο).
Ειδικά για το Δίκτυο Διανομής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η ΔΕΔΑ εισηγείται την ανάπτυξη συνολικά 3,365 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης και 377,64 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης, στο οποίο υπολογίζει ότι στο τέλος της πενταετίας, θα είναι συνδεμένοι 25.464 πελάτες. Εκτός από τη περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης, και Ορεστιάδας, προτείνεται η επέκταση του δικτύου στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής, και συγκεκριμένα στον Δήμο Ιάσμου, προκειμένου να τροφοδοτηθούν οι εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης αλλά και λοιποί εμπορικοί πελάτες της περιοχής.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται επίσης επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για τη διερεύνηση ανάπτυξης νέων δικτύων διανομής με χρήση ανανεώσιμων καυσίμων αερίων όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, όπως επίσης και μελέτη κόστους 150.000 ευρώ για τη διερεύνηση ανάπτυξης νέων δικτύων διανομής σε περιφέρειες της Νησιωτικής Ελλάδας. Οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν μέσω ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, επιχορηγήσεων του ΕΣΠΑ ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και μέσω λήψης δανείου.