Ορισμένες από τις ομορφότερες αποκριάτικες στολές των τελευταίων ετών που φορούσαν καρναβαλιστές, οι οποίοι συμμετείχαν στη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού της Ξάνθης, παρουσιάζονται σε μια μοναδική έκθεση στο εντυπωσιακό διατηρητέο κτίσμα του παλιού δημαρχείου, στην οδό Μαυρομιχάλη.
Το ιστορικό κτήριο, στην είσοδο της παλιάς πόλης, στο οποίο μέχρι το 2013 λειτουργούσε το δημαρχείο της Ξάνθης -οπότε έκλεισε προκειμένου να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί εκ βάθρων, άνοιξε τις πόρτες του την περίοδο των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών για να φιλοξενήσει μια έκθεση καρναβαλικών στολών και φωτογραφιών με άρματα των τελευταίων σαράντα ετών.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣRemaining Time-0:00FullscreenMute
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα πληρώματα που όλα τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στη μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς παραχώρησαν ορισμένες από τις ομορφότερες στολές τους. Ο επισκέπτης καθώς περιδιαβαίνει την έκθεση ταξιδεύει στη μεγάλη ιστορία των Ξανθιώτικου Καρναβαλιού και των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών που χρονολογούνται από το 1965.
Στην ίδια έκθεση φιλοξενούνται πολλές φωτογραφίες από τα θεματικά άρματα που επίσης παρελαύνουν κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς αλλά και φωτογραφικές στιγμές από τα στάδια της κατασκευής τους. Μικροί και μεγάλοι που επισκέπτονται την έκθεση δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους και μοιράζονται τις αναμνήσεις παλαιότερων αποκριάτικων παρελάσεων, στις οποίες συμμετείχαν.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Περισσότερο από μισό αιώνα λοιπόν, η Ξάνθη, την περίοδο της αποκριάς γιορτάζει, διασκεδάζει, ξεφαντώνει, ανασύρει μνήμες, αναβιώσει έθιμα και παραδόσεις, κυρίως όμως θυμίζει σε όλους ότι οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές είναι κάτι περισσότερο από το φημισμένο καρναβάλι της βόρειας Ελλάδας. Είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, ένα γνωστό καλλιτεχνικό γεγονός, μια συμμετοχική γιορτή, την οποία περιμένουν όλο τον χρόνο τόσο οι Ξανθιώτες όσο και οι κάτοικοι των όμορων περιοχών της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.
Η εντυπωσιακή κατοικία του 19ου αιώνα
Ταυτόχρονα με την έκθεση των καρναβαλικών στολών δίνεται η ευκαιρία στους Ξανθιώτες αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης με τα χίλια χρώματα να θαυμάσουν από κοντά ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση.
Το αρχοντικό Ορφανίδη ή παλιό δημαρχείο, όπως το γνωρίζουν όλοι οι ντόπιοι, κατασκευάστηκε το 1880 και αποτελεί μια αστική αρχοντική κατοικία εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε τοπικός ψαμμίτης από τα λατομεία της Μάνδρας και γρανίτης Ροδόπης. Εντυπωσιακό είναι το διπλό κεντρικό κλιμακοστάσιο.
Το διατηρητέο στο σύνολό του κτήριο διαθέτει πλούσια εσωτερική διακόσμηση από σιδεριές και γύψινες διακοσμήσεις καθώς και σκαλιστά ταβάνια. Οι όψεις διακρίνονται για τη συμμετρία τους και φέρουν και νεοκλασικά στοιχεία. Τα ανοίγματα στο ισόγειο έχουν τοξωτά υπέρθυρα με περίτεχνες σιδεριές, με έντονα τονισμένη την είσοδο, ενώ στον όροφο είναι ορθογωνικά. Η κύρια πύλη είναι βαριά σιδερένια κατασκευή σε ύφος ρωμανικό και βρίσκεται επί της οδού Μαυρομιχάλη στο μέσον της όψης.
Το οίκημα κτίστηκε από Αυστροούγγρους αρχιτέκτονες για τον καπνέμπορο Μωυσή, ο οποίος αργότερα το πούλησε στην οικογένεια Ορφανίδη. Το 1926, επί δημαρχίας Π. Χρηστίδη, αγοράστηκε από τον Δήμο Ξάνθης και στέγασε το δημαρχείο μέχρι το 2013. Σήμερα, οι ανακαινισμένοι χώροι χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία ποικίλλων πολιτιστικών, πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
πηγή: zougla.gr