Ιλιγγιώδεις αυξήσεις των πωλήσεων και ρεκόρ κερδών ανακοινώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα η μία μετά την άλλη οι εταιρείες του ευρύτερου πετρελαïκού κλάδου.
Είτε πρόκειται για τους κολοσσιαίους αμερικανικούς ομίλους Exxon Mobil και Chevron είτε για τους ευρωπαϊκούς αντίστοιχους Royal Dutch Shell, BP και TotalEnergy είτε για τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες διύλισης ΕΛΠΕ και Motor Oil.
Οι ελληνικοί όμιλοι επιπλέον των ευνοϊκών για τον κλάδο συγκυριών (παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) ευνοούνται και από τις συναλλαγματικές εξελίξεις. Από τη θεαματική ενίσχυση δηλαδή της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ, δεδομένου ότι οι εισπράξεις τους γίνονται σε δολάρια.
Υψηλές αποδόσεις στα χρηματιστήρια
Τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσαν οι Exxon Mobil και Chevron έδωσαν το στίγμα της ξέφρενης αναπτυξιακής πορείας που ακολουθεί ο ευρύτερος κλάδος πετρελαίου και ενέργειας παγκοσμίως.
Κάτι που αποτυπώνεται εξάλλου και στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ οι 10 εταιρείες του δείκτη S&P 500 με τις καλύτερες οικονομικές αποδόσεις είναι όλες ενεργειακές. Ετσι ο κλάδος συνεισφέρει πλέον στο 4,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη, ποσοστό υπερδιπλάσιο συγκριτικά με εκείνο προτού ξεσπάσει η πανδημία.
Η Exxon Mobil συγκεκριμένα ανακοίνωσε για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2022 κέρδη 17,9 δισ. δολαρίων, υπερτριπλάσια του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι. Ο τζίρος της κορυφαίας αμερικανικής πετρελαϊκής εκτινάχθηκε από τα 67,7 στα 115,6 δισ. δολάρια. Ανάλογες ήταν και οι επιδόσεις της Chevron, με τα κέρδη της να τριπλασιάζονται και να φθάνουν στα 11,6 δισ. δολάρια και οι πωλήσεις της σχεδόν να διπλασιάζονται από τα 36 στα 65 δισ. δολάρια.
Εξυπακούεται ότι οι πανδημικές συνθήκες το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν ακόμα εξαιρετικά δύσκολες, καθώς οι εμβολιασμοί βρίσκονταν στο αρχικό τους στάδιο, τα κρούσματα και οι θάνατοι στα ύψη, οι εγκλεισμοί και οι απαγορεύσεις ήταν αλλεπάλληλες ανά την υφήλιο και η ζήτηση και οι τιμές του πετρελαίου είχαν βυθιστεί στο ναδίρ.
Ξεπέρασαν όλες τις προβλέψεις
Οι ειδικοί είχαν ασφαλώς προβλέψει την εκτόξευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των Exxon και Chevron. Αλλά αμφότερες οι εταιρείες κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη ακόμα υψηλότερα από τα αναμενόμενα. Αναλόγως αστρονομικά ήταν και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η κορυφαία ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell και οι ΒΡ και TotalEnergies που ακολουθούν. Ετσι τα κέρδη των πέντε κορυφαίων πετρελαϊκών της Δύσης να ξεπερνούν συνολικά τα 60 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Παρεμπιπτόντως η Saudi Aramco, η κορυφαία εταιρεία εξαγωγών πετρελαίου στον κόσμο, η κεφαλαιοποίηση της οποίας έχει αυξηθεί πάνω από 25% από την αρχή του έτους και πλησιάζει τα… 2,5 τρισ. δολάρια, είχε ενθυλακώσει κέρδη σχεδόν 40 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Εν προκειμένω, η ολλανδοβρετανική Shell ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του έτους κέρδη-ρεκόρ 11,5 δισ. δολαρίων, τριπλάσια της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Η βρετανική BP εμφάνισε επίσης κέρδη-ρεκόρ ύψους 8,5 δισ. δολαρίων, ενώ η γαλλική TotalEnergies κατάφερε να κάνει ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ με κέρδη 9,8 δισ. δολαρίων. Ολες ανά τον πλανήτη οι εταιρείες εξόρυξης και διύλισης πετρελαίου εκμεταλλεύθηκαν την εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού» στα 109 δολάρια το βαρέλι (μέση τιμή) την τριμηνία Απριλίου-Ιουνίου – μιλάμε για αύξηση της τάξεως του 64% συγκριτικά με τη μέση τιμή β’ τριμήνου του 2021.
Καλπάζουν ΕΛΠΕ και Motor Oil
Σε υψηλούς τζίρους και κερδοφορίες κινήθηκαν και τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil, καθώς τα περιθώρια διύλισης «σπάνε ρεκόρ» και έφθασαν στα 20 δολάρια το βαρέλι – οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μέση τιμή του έτους θα κυμανθεί στα 13 δολάρια το βαρέλι. Επιπλέον, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει εκτινάξει τη ζήτηση για καύσιμα (κατά 16% το πρώτο τρίμηνο), παρά το ότι οι τιμές στα ελληνικά βενζινάδικα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Τα ΕΛΠΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους εμφάνισαν αύξηση των πωλήσεων κατά 63% στα 1,72 δισ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 54% στα 99 εκατ. ευρώ. Ακόμα εντυπωσιακότερη η Motor Oil, είχε ανακοινώσει αύξηση του τζίρου της κατά 73% στα 3,25 δισ. ευρώ και συγκρίσιμα EBITDA 318 εκατ. ευρώ (αύξηση καθαρών κερδών από 28 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 στα 97 εκατ. ευρώ εφέτος).
Προσχηματική αύξηση της παραγωγής από τον OPEC+
Ενισχύθηκαν κατά 1,5% οι τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού στις διεθνείς αγορές την περασμένη Τετάρτη μόλις έγινε γνωστή η προσχηματική αύξηση της παραγωγής του κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως (0,1%) που ανακοίνωσαν οι χώρες-μέλη του OPEC και οι πετρελαιοπαραγωγοί συνεργάτες τους (OPEC+). Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση παραγωγής που έχει ανακοινώσει ποτέ ο OPEC και αποτυπώνει την πρόθεση της ισχυρότερης χώρας του καρτέλ, της Σαουδικής Αραβίας, να τετραγωνίσει τον κύκλο ικανοποιώντας τόσο τους δυτικούς φίλους της όσο και τους ρώσους συμμάχους της.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ