

Με στόχο τη διασυνοριακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών οργανισμών εδαφικής συνεργασίας που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη στις προοπτικές του εγχειρήματος που στόχο έχει κοινές δράσεις μεταξύ χωρών επ’ ωφελεία των πολιτών. Σημαντικές πρωτοβουλίες ήδη υλοποιούνται.
Ζητούμενο για τους εκπροσώπους φορέων που συμμετέχουν στις εργασίες συνεδρίου που είναι σε εξέλιξη, αποτελεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για τη βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Χαιρετισμό και παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης έμπειρος αυτοδιοικητικός και καλό γνώστης των χωρών των Βαλκανίων με αναφορά στην ανάγκη υλοποίησης κοινών δράσεων προς όφελος των πολιτών.
Την πεποίθηση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το καλύτερο εγχείρημα όλων των εποχών για τη διαφύλαξη της ειρήνης» εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Κεντρικής Ευρώπης για τις Διασυνοριακές Πρωτοβουλίες (Central European Service for Cross – Border initiatives) Gyula Ocskay, μιλώντας απόψε στο συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Διασυνοριακή Συνεργασία, Προκλήσεις, Προβλήματα, Προοπτικές» που διοργάνωσαν οι τρεις Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα («Εύξεινη Πόλη», «Αμφικτυονία» και «ΕΛΙΚΑΣ»).
Ο κ. Ocskay αναφέρθηκε στο ταραγμένο παρελθόν των Βαλκανίων τα οποία, όπως είπε, συνδέθηκαν με συρράξεις και το αντικείμενο των συρράξεων αυτών ήταν κυρίως τα σύνορα. Μίλησε για τις αλλαγές στο γεωγραφικό τοπίο της Ευρώπης ιδίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ ενώ σχολίασε ότι «αυτή η διαδικασία κατακερματισμού μοιάζει να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη σε αυτό το μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου». Ο ίδιος χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση και την μετανάστευση από την περιοχή προς άλλες περιοχές ενώ ανέφερε ότι «με βάση στοιχεία του ΟΗΕ, μεταξύ 1990 και 2017, πάνω από 9 εκατομμύρια άτομα έφυγαν από την περιοχή αυτή και μετανάστευσαν σε άλλες περιοχές του κόσμου, ιδίως στη δυτική Ευρώπη».
«Τα Βαλκάνια είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές του κόσμου» συμπλήρωσε και τόνισε ότι στην περιοχή αυτή συνυπάρχουν ειρηνικά επί σειρά αιώνων πολυάριθμες εθνοτικές ομάδες. Είπε ακόμη ότι «οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα παντού», υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επανένωση της Ευρωπαϊκής ηπείρου που θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις χώρες των Βαλκανίων και πρόσθεσε: «αν θέλουμε να αποφύγουμε νέες συρράξεις στα Βαλκάνια θα πρέπει τα κράτη των Βαλκανίων να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα αποτελέσει εγγύηση».
Κλείνοντας την ομιλία του μίλησε για τον ρόλο των ΕΟΕΣ λέγοντας ότι οι Όμιλοι αυτοί μπορούν να αξιοποιηθούν για την άρση των συνόρων.
Στα προγράμματα Interreg αναφέρθηκε, από την πλευρά της, το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Interreg 2021-2027 Κατερίνα Θεμελή, χαρακτηρίζοντάς τα έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής συνοχής της ΕΕ που προσφέρει το πλαίσιο για κοινή δράση και ανταλλαγές πολιτικών μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών φορέων τόσο σε διασυνοριακό όσο και σε διακρατικό, πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε, φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από την έναρξη των προγραμμάτων Interreg και σε όλο αυτό το διάστημα «έχουν υλοποιηθεί εκατοντάδες έργα με τη συμμετοχή χιλιάδων φορέων και επενδύσεις άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ».
Ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών Αντώνης Καρβούνης μίλησε στο συνέδριο για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στην νοτιοανατολική Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια στους τομείς της περιφερειακής συνεργασίας και διπλωματίας, των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, της οικονομικής ανάπτυξης και προώθησης επενδύσεων, των αδελφοποιήσεων, της τουριστικής ανάπτυξης και της δημιουργίας υποδομών.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ ΜΠΕ