
Την επιτακτική ανάγκη το κράτος κι η εκάστοτε κυβέρνηση να αλλάξει νοοτροπία και κουλτούρα και ο διάλογος για αυτή την επιχειρούμενη αλλαγή να έρθει μέσα στην κοινωνία ώστε να γίνουν πρωταγωνιστές οι απλοί άνθρωποι, τόνισε από την Κομοτηνή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Από το βήμα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης ΑΜΘ του ΠΑΣΟΚ και κλείνοντας τις εργασίες εχθές Σαββάτο αργά το απόγευμα ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε με έμφαση πως είναι απαραίτητο οι τοπικές κοινωνίες, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και οι τοπικοί φορείς να έχουν λόγο και άποψη για τις εξελίξεις.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη διαχείριση του Ταμείου Ανάπτυξης από την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά «σε όλες τις χώρες έγιναν τραπέζια διαλόγου για την αξιοποίηση αυτού του μεγάλου ευρωπαϊκού εργαλείου ανάκαμψης, σε όλες τις χώρες δόθηκαν προτεραιότητες περιφερειακού επιπέδου. Στην Ελλάδα, όλα σχεδιάστηκαν και όλα υλοποιήθηκαν μέσα από ένα συγκεντρωτικό και επιτελικό κράτος που δεν είναι τίποτα άλλο από την παρέα του σημερινού πρωθυπουργού». «Μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται η χώρα με αυτή την νοοτροπία χωρίς να σέβεται ούτε τους βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά ούτε και τις αγωνίες των ανθρώπων της περιφέρειας;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Απευθυνόμενος σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για τη διοργάνωση των περιφερειακών συνεδρίων και στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας. Στόχος είναι, όπως είπε, να ακουστεί η φωνή των τοπικών κοινωνιών και αυτές με την σειρά τους να ακούσουν το πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση των περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης.
Αρνητικά τα αποτελέσματα ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ
Αναφερόμενους στους ρυθμούς και τα αποτελέσματα ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ τόνισε ότι «οι δείκτες, ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια, αποδεικνύουν ότι δυστυχώς δεν υπήρξαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η Περιφέρεια κατατάσσεται με βάση αναπτυξιακούς και οικονομικούς δείκτες μεταξύ των τελευταίων περιφερειών της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Συνεπώς, οι περιφερειακές ανισότητες διαιωνίζονται, με την οικονομική δραστηριότητα να επικεντρώνεται κυρίως στην Αττική και σε μικρότερο βαθμό στην Κεντρική Μακεδονία».
πηγή: CNN Greece