Τρεις προτάσεις για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες, κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του υπουργείου σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού και την σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.
Η σχετική ομιλία του βουλευτή της ΝΔ κ. Μακάριου Λαζαρίδη:
«Θα ήθελα να σταθώ, κύριε Υπουργέ, στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Επίσης, θα σας πρότεινα να εξετάσετε την προοπτική το ΓΝ Καβάλας να μετεξελιχθεί σε περιφερειακό, καθώς λόγω της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρει, υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες από όμορους νομούς, όπως είναι της Δράμας, της Ξάνθης, ακόμη και των Σερρών. Και κάτι ακόμη σημαντικό. Ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε τον νέο οργανισμό του ΓΝ Καβάλας, που θα οδηγήσει και στην ίδρυση ογκολογικής κλινικής που τόση ανάγκη έχει ο τόπος μου», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε ως «μια ακόμη ουσιαστική και ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική παρέμβαση της Κυβέρνησης, που αφορά την καθημερινότητα του πολίτη και δίνει έμφαση στην πρόληψη και την υγειονομική φροντίδα για όλους».
Ο κ. Λαζαρίδης έκανε λόγο για ένα «νομοσχέδιο – τομή για το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας» και επισήμανε πως «στηρίζουμε κάθε πολίτη, εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα και την πρόληψη, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή οικονομικής κατάστασης».
Με την υπερψήφιση του παρόντος νομοθετήματος, σημείωσε, «μειώνουμε τις ανισότητες και ανοίγουμε τον δρόμο για ένα πιο ασφαλές, καλύτερο μέλλον για όλους, για μια ζωή ποιοτική και αξιοπρεπή. Είναι η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι το νομοσχέδιο αυτό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το Ε.Σ.Υ., καθώς αλήθεια είναι ότι η κλεψύδρα αδειάζει, και θα αποτελέσει μια ισχυρή αφορμή για την ανανέωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών στην παροχή υπηρεσιών υγείας».
Ο κ. Λαζαρίδης υπενθύμισε ότι τον θεσμό του οικογενειακού ή προσωπικού γιατρού – όπως ονομάζεται τώρα – τον είχαν ψηφίσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, στη συνέχεια η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ το 2014 και ακολούθως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε. «Στην πρώτη θητεία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη επιτέλους ξεκίνησε η εφαρμογή του και τώρα ερχόμαστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, με βελτιωτικές κινήσεις», υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε δε στη σημασία της πρόληψης: «Παρόλο που σε αρκετά νοσήματα χωρίς υπερβολή σώζει ζωές, βρίσκεται πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες του ευρέως κοινού και αυτό, μέσα από τα προγράμματα “Φώφη Γεννηματά” και “Σπύρος Δοξιάδης” με χρήματα από Ταμείο Ανάκαμψης, επιχειρούμε να το αλλάξουμε. Επιδίωξή μας είναι να μεταφέρουμε το επίκεντρο της υγειονομικής φροντίδας στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια φροντίδα από την νοσοκομειακή περίθαλψη».