Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2023, η Μονάδα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης πραγματοποίησε ενημερωτική δράση για τους μαθητές του Γυμνασίου Χρυσούπολης. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την ομάδα του ερευνητικού προγράμματος «Eye4water» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Europe Direct ΑΜΘ), με σκοπό την ανάδειξη των αξιών των υγροτόπων και την συμβολή τους στην ευημερία του ανθρώπου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Σύμβασης Ραμσάρ (Ramsar Convention) στην ομώνυμη πόλη του Ιράν, το 1971. Η σύμβαση αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων, μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και μέσω της διακρατικής συνεργασίας.
Οι υγρότοποι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, αποθηκεύοντάς το πρώτα στη βιομάζα τους και στη συνέχεια στα ιζήματά τους, με ρυθμό 10-20 φορές μεγαλύτερο από αυτόν των εύκρατων ή αρκτικών δασών. Με την καταστροφή των υγροτόπων, η λειτουργία αυτή αντιστρέφεται, απελευθερώνοντας τα αποθέματα αυτά πίσω στην ατμόσφαιρα και αυξάνοντας τα αέρια του θερμοκηπίου!
Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι το μεγαλύτερο υγροτοπικό οικοσύστημα των Βαλκανίων, με το Δέλτα του Νέστου, τη Λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα και τη Λίμνη Ισμαρίδα, καθώς και τις μικρότερες λιμνοθάλασσες να καταλαμβάνουν μία έκταση περίπου ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων.
Μέσα από online ερωτηματολόγια, διαδραστικά παιχνίδια και προβολή βίντεο, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την προστατευόμενη περιοχή, τη σημασία των υγροτόπων και την αναγκαιότητα προστασίας τους, και επισκέφτηκαν τη λιμνοθάλασσα της Κεραμωτής, για ορνιθοπαρατήρηση. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της ομάδας «Eye4water» έκαναν δειγματοληψίες και μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων και παρουσίασαν στους μαθητές τους διάφορους μικροοργανισμούς που κατέγραψαν.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.