Ομάδα μαθητών και καθηγητών του 3ου Λυκείου Καβάλας επέστρεψε πριν από λίγες μέρες από την πόλη Σάτου Μάρε της Ρουμανίας καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus “Testify the resource before sharing a post”που εκπονεί το σχολείο, με θέμα τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι σημερινοί έφηβοι όπως εκφοβισμός και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακατάλληλη χρήση των προσωπικών δεδομένων, αφιλτράριστη τεράστια ροή πληροφοριών, ψυχική εξάρτηση, απώλεια προσωπικών επαφών... Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές από 5 χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία).
Το σχολείο της Ρουμανίας που συμμετείχε στο πρόγραμμα βρίσκεται στην πόλη Σάτου Μάρε, στα βορειοδυτικά σύνορα της Ρουμανίας πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και σημαντικό οικονομικό, πολιτιστικό και επιχειρηματικό κέντρο της περιοχής. Η πόλη απέχει 13 χιλιόμετρα από την Ουγγαρία και 47 χιλιόμετρα από την Ουκρανία και χαρακτηρίζεται από μεγάλα πάρκα. Οι μαθητές όλων των χωρών είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν αλλά και να ανακαλύψουν τις ομορφιές της πόλης συμμετέχοντας σε ένα «παιχνίδι θησαυρού» που οργανώθηκε από τους μαθητές του ρουμανικού σχολείου. Επίσης στο πλαίσιο ημερήσιας εκδρομής όλες οι αποστολές επισκέφθηκαν την περιοχή «Μαραμούρες» , μια περιοχή στα Βόρεια Καρπάθια μοναδικής φυσικής ομορφιάς κατάφυτη με ποτάμια και μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν τα παραδοσιακά χωριά και τα ξύλινα μοναστήρια που αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ιδιαίτερα οργανωμένο και πετυχημένο ήταν το εκπαιδευτικό μέρος της συνάντησης. Μέσα από ποικίλες και ευχάριστες ομαδοσυνεργατικές δράσεις οι μαθητές γνωρίστηκαν μεταξύ τους αλλά και προσέγγισαν ουσιαστικά το θέμα μας αλλά και αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της συνάντησης εκεί. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές όλων των χωρών πρώτα πρώτα παρουσίασαν εφαρμογές στα social media με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οργάνωσαν αγώνα λόγου όπου έγινε αντιπαράθεση που αφορούσε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φιλοτέχνησαν πόστερ, δημιούργησαν βίντεο και αξιολόγησαν όλες τις δράσεις με την εφαρμογή menti.
Επίσης οι μαθητές επισκέφθηκαν ένα ιδιωτικό πρότυπο παραδοσιακό κέντρο έξω από την πόλη (VETIS) όπου διδάχθηκαν από ειδικευμένο προσωπικό παραδοσιακές δεξιότητες και ασχολίες όπως κατασκευή κοσμημάτων, γλυκών, κεραμικών, υφασμάτων…
Τέλος στο χώρο του σχολείου διοργανώθηκε η τελετή λήξης του προγράμματος η οποία ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη και συγκινητική καθώς οι μαθητές όλων των χωρών αφού γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα διδάχτηκαν και χόρεψαν παραδοσιακούς ρουμάνικους χορούς αλλά και παρουσίασαν χορούς από όλες τις χώρες.