Η ΚΕΕΕ στις Βρυξέλλες: Στο επίκεντρο οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες
για επιχειρήσεις και επιμελητήρια
«Βρυξέλλες 2022: Ευκαιρίες και δυνατότητες που προέρχονται από τους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ - ενεργειακά ζητήματα».
Ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες, με επιτυχία, οι εργασίες του συνεδρίου και της επιμελητηριακής αποστολής της ΚΕΕΕ για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τους πόρους της Ε.Ε. και τα ενεργειακά ζητήματα, με τη συμμετοχή ευρωπαίων αξιωματούχων, ευρωβουλευτών και προέδρων Επιμελητηρίων. Οι εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια της χώρας, ενημερώθηκαν για πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα.
O πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας συμμετείχε ως μέλος της αποστολής των Επιμελητηρίων της χώρας, στις συναντήσεις που έγιναν στο κέντρο της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, από 26 έως 29 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή 35 Επιμελητηρίων. Υπήρξαν συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ασχολούνται με θέματα της Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ενέργειας
Τις εργασίες τίμησαν με την παρουσία τους, ο Έλληνας Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Ε.Ε., κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρέσβης της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, ενώ από πλευράς των προσκληθέντων ευρωβουλευτών, όλων των κομμάτων, οι κκ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζεμπεργκ. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, μίλησε για την μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται για τη χώρα μας, καθώς μετά από επιτυχημένες διαπραγματεύσεις θα έχει να διαχειριστεί πόρους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο κ. Σχοινάς δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια, τονίζοντας στους εκπροσώπους των επιμελητηρίων πως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο αποδεικνύεται πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.
Μεταξύ των θεματικών οι οποίες συζητήθηκαν ήταν: «Ευκαιρίες και δυνατότητες που προέρχονται από τους χρηματοδοτικούς πόρους της Ε.Ε. - ενεργειακά ζητήματα», «Η πράσινη μετάβαση: χρηματοδοτικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία στην περίοδο 2021-27», «Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα», «Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».
Αναλυτικότερα, στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, ο κ. Κωνσταντίνος Νιάφας, Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, Τμήμα Κύπρου και Ελλάδας ανέλυσε το «Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα», ενώ ο κ. Αθανάσιος Σοφός, Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, Τμήμα Κύπρου και Ελλάδας το «Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».
Στη συνάντηση με το Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών ARGO και τον πρόεδρο του, κ. Σπύρο Παππά, αναπτύχθηκε το θέμα: «Μια ολιστική́ ματιά́ στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - Το τίμημα της νομιμότητας ή η νέα κουλτούρα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας». Στην ίδια συνάντηση ο κ. Παναγιώτης Παπαναστασίου, σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο, απηύθυνε ομιλία με θέμα: «Επιχειρηματικότητα στην εποχή́ της αβεβαιότητας. Μπορούν οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρώπη να αποτελέσουν ευκαιρία ελληνικής επιχειρηματικής ανάπτυξης; Αλυσίδες αξίας και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, δόθηκε η ευκαιρία να τεθούν σημαντικά θέματα όπως αυτό της γραφειοκρατίας και των πολλών δικαιολογητικών που απαιτούνται για την υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καθώς και για το περιβόητο de minimis για τις επιχειρήσεις όπου οι συνολικές επιδοτήσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνουν σε τρία χρόνια τις 200.000 ευρώ. Έχει ξεκινήσει η προσπάθεια, αυτό το όριο να ανέλθει στις 500.000 ευρώ ενώ αυτό που προέκυψε και από την συζήτησή, είναι ότι πολλά προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ, δεν θα βρίσκονται στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων, αλλά θα είναι χωρίς περιορισμούς των 200.000 ευρώ. Επίσης έγινε εκτενή αναφορά για το τραπεζικό σύστημα και τον τρόπο ενίσχυσης περισσοτέρων επενδυτικών σχεδίων και υπάρχει η πρόθεση να υπάρξουν προγράμματα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν μέσα στο τραπεζικό σύστημα για να πάρουν επιδοτήσεις