Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

YOUNG HERCULES – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ – Βρέθηκε ο γιός του ΔΙΑ στους Φιλίππους της Καβάλας

Αναρτήθηκε στις 20/09/2022

Αποτελέσματα της πανεπιστημιακής ανασκαφής Φιλίππων 2022

Ο μύθος

Η μητέρα του Αλκμήνη ήταν παντρεμένη με τον Αμφιτρύωνα, με τον οποίον κατέφυγαν στη Θήβα, επειδή ο Αμφιτρύωνας είχε δολοφονήσει τον Ηλεκτρύωνα κατά λάθος (πατέρα της Αλκμήνης). Ο Δίας πήρε τη μορφή του Αμφιτρύωνα και κοιμήθηκε με την Αλκμήνη. Πριν γεννηθεί ακόμη ο Ηρακλής, ο Δίας ανήγγειλε στους Θεούς ότι θα γεννηθεί από την Αλκμήνη απόγονος του Περσέα, που θα βασιλεύσει στον Θρόνο των Περσιδών.

Παράσταση του στραγγαλισμού των όφεων από το βρέφος Ηρακλή.

Όταν γεννήθηκε ο Ηρακλής, η Ήρα, η γυναίκα του Δία, η οποία τον ζήλευε για τις απιστίες του, έστειλε στην κούνια του δύο φίδια, αλλά το βρέφος τα στραγγάλισε. Ο θετός πατέρας του Ηρακλή, ο Αμφιτρύωνας, ο οποίος ανέλαβε να τον μεγαλώσει, τον δίδαξε την τέχνη του ηνιόχου, ο Κάστορας του δίδαξε την οπλασκία, ο Αίλυκος την πάλη, ο Εύρυτος το τόξο, ο κένταυρος Χείρωνας τις Επιστήμες και ο Λίνος τη Μουσική.

Ο μύθος που σώθηκε από τον Ξενοφώντα, μας διηγείται το περιστατικό εκείνο, όταν ο Ηρακλής καθισμένος σε κάποιο σταυροδρόμι, είδε να περνούν από μπροστά του δύο πανέμορφες κοπέλες. Η μια του έδειξε έναν εύκολο δρόμο, φαρδύ και ίσιο, που αν τον ακολουθούσε, θα χαιρόταν τη ζωή, αλλά θα έκανε ένα σωρό κακές πράξεις που θα τον καταδίκαζαν στην κρίση των ανθρώπων. Αυτή ήταν η Κακία. Η άλλη κόρη, η Αρετή, του έδειξε ένα δύσκολο δρόμο, γεμάτο κοφτερές πέτρες και αγκάθια, στενό και δύσβατο, που θα τον βάδιζε δύσκολα, αλλά θα κέρδιζε στο τέλος του την αναγνώριση από τους συνανθρώπους του. Έτσι ο Ηρακλής ακολούθησε την Αρετή, προτιμώντας να υποφέρει για να διαβεί το δύσβατο δρόμο της, αλλά να γνωρίσει τη δόξα και την τιμή με τις καλές του πράξεις και την αρετή του.

Ο Ηρακλής παλεύει με το λιοντάρι της Νεμέας. Λευκή λήκυθος του «Ζωγράφου του Διόσφου», πρώτο τέταρτο 5ου αι. π.Χ. Μουσείο του Λούβρου

Ως έφηβος προκάλεσε τον πόλεμο μεταξύ της Θήβας με το βασίλειο του Ορχομενού. Ως ανταμοιβή για τη νίκη του εναντίον του Ορχομενού, πήρε για γυναίκα του τη Μεγάρα, κόρη του βασιλιά της Θήβας, με την οποία απέκτησε τρία (κατ' άλλους περισσότερα) παιδιά. Η Ήρα όμως τον τρέλανε, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Όταν συνειδητοποίησε τι έκανε, αποφάσισε να πάει στο Μαντείο των Δελφών για να πάρει χρησμό, ώστε να μάθει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να εξαγνισθεί. Σύμφωνα με τον χρησμό, έπρεπε να υπηρετήσει για δώδεκα χρόνια τον Ευρυσθέα, βασιλιά των Μυκηνών, και να πραγματοποιήσει τους άθλους που θα του πρόσταζε εκείνος.

Άθλοι του Ηρακλή

Στο πλαίσιο των άθλων:

  1. Ο Ηρακλής σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας,
  2. Σκότωσε τη Λερναία Ύδρα,
  3. Ἐπιασε το γοργό ελάφι της Κερύνειας,
  4. Σκότωσε τον Ερυμάνθιο Κάπρο,
  5. Καθάρισε τους στάβλους του Αυγεία,
  6. σκότωσε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες,
  7. Ἐπιασε τον άγριο ταύρο της Κρήτης,
  8. Έκλεψε τα άγρια άλογα του Διομήδη,
  9. Πήρε τη ζώνη της Ιππολύτης,
  10. Έφερε τα βόδια του Γηρυόνη στον Ευρυσθέα,
  11. Άρπαξε τα μήλα των Εσπερίδων,
  12. Και τέλος έφερε τον Κέρβερο από τον Άδη

Άλλα μυθικά κατορθώματα

Εκτός από τους άθλους, ο Ηρακλής πραγματοποίησε κι άλλα μυθικά κατορθώματα.

  • Πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία κι ελευθέρωσε την Ησιόνη, κόρη του Τρώα βασιλιά Λαομέδοντα, από ένα θαλάσσιο τέρας. Δεν συνέχισε όμως μέχρι τέλους την εκστρατεία.
  • Στη Λιβύη νίκησε τον γίγαντα Ανταίο, γιο του Ποσειδώνα και της Γης, ο οποίος ήταν πολύ δυνατός, επειδή έπαιρνε δύναμη πατώντας στη Γη, το κορμί της μητέρας του. Ο Ηρακλής, καταλαβαίνοντας σε τι οφειλόταν η δύναμή του, τον σήκωσε στον αέρα με τα δυνατά μπράτσα του και τον έπνιξε χωρίς δυσκολία.
  • Ύστερα από αυτό το κατόρθωμα, ο Ηρακλής, κουρασμένος, έπεσε να κοιμηθεί. Τότε οι Πυγμαίοι, ένας λαός νάνων, τον αλυσόδεσαν και τον κάρφωσαν στη γη. Όταν ξύπνησε ο Ηρακλής, τινάχτηκε επάνω κι αρπάζοντάς τους στη χούφτα του, τους τύλιξε όλους στο τομάρι του λέοντα της Νεμέας που φορούσε.Ο Ηρακλής φονεύει τον κένταυρο ΝέσσοΜελανόμορφος αμφορέας του Ζωγράφου του Νέσσου, περ. 620-610 π.Χ.

Ο Ηρακλής πιάνει το ελάφι της Κερύνειας. Αττικός μελανόμορφος αμφορέας περ. 530–520 π.Χ.

  • Ο Ηρακλής ελευθέρωσε και τον Προμηθέα, που τον είχε δέσει ο Δίας στον Καύκασο για να τον τιμωρήσει επειδή είχε χαρίσει στους ανθρώπους το μυστικό της φωτιάς και σκότωσε τον αετό που έτρωγε το συκώτι του Τιτάνα.
  • Αυτός έφερε την Άλκηστη από τον Άδη, αφού πάλεψε με τον Χάρο και την ελευθέρωσε. Η Άλκηστη ήταν γυναίκα του βασιλιά των Φερών Αδμήτου, η οποία, για να σώσει τον άντρα της, δέχτηκε να πεθάνει αντί γι' αυτόν. Ο Ηρακλής έτυχε να περνά εκείνες τις μέρες από τις Φερές και πέρασε να επισκεφτεί τον φίλο του τον βασιλιά. Μαθαίνοντας τη μεγάλη συμφορά που είχε βρει το παλάτι του, έτρεξε και, προλαβαίνοντας τον Χάρο, πάλεψε μαζί του κι έφερε στη ζωή ξανά την όμορφη Άλκηστη.
  • Ο Ηρακλής σκότωσε, ακόμη, για να απαλλάξει τους ανθρώπους από την τυραννία, τον αιμοβόρο τύραννο της Αιγύπτου Βούσιρι.
  • Ελευθέρωσε τον Θησέα από τη φυλακή του βασιλιά των Μολοσσών στην Ήπειρο.
  • Το τελευταίο κατόρθωμα του Ηρακλή ήταν ο φόνος του κενταύρου Νέσσου, ο οποίος προσπάθησε να κλέψει τη γυναίκα του ήρωα, την όμορφη Δηιάνειρα.

Ίδρυση Ολυμπιακών αγώνων

Σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη και τον Απολλόδωρο η καθιέρωση των Ολυμπιακών αγώνων αποδίδεται στον Ηρακλή.

Διεθνές ενδιαφέρον για το άγαλμα του ΗΡΑΚΛΗ - Hercules 

Άγαλμα του Ηρακλή που χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (2ος αιώνας μ.Χ.) και οικοδόμημα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό διάκοσμο έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη στην ανατολική πλευρά μιας από τις κυριότερους οδούς της πόλης των Φιλίππων, στην Καβάλα. Το μέγεθος του αγάλματος είναι μεγαλύτερο του φυσικού, εικονίζει τον Ηρακλή αγένειο με νεανικό σώμα, και την ταυτότητά του πιστοποιούν το ρόπαλο που έχει βρεθεί σε θραύσματα και η λεοντή που κρέμεται από το αριστερό προτεταμένο χέρι.  Ενώ, επάνω στους βοστρύχους της κόμης φέρει στεφάνι από φύλλα αμπέλου το οποίο συγκρατεί στο πίσω μέρος ταινία τα άκρα της οποίας καταλήγουν στους ώμους.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το συγκεκριμένο άγαλμα κοσμούσε ένα οικοδόμημα το οποίο, σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα, χρονολογείται στον 8ο/9ο αιώνα μ.Χ. «Γνωρίζουμε από τις πηγές αλλά και από τα αρχαιολογικά δεδομένα ότι στην Κωνσταντινούπολη αγάλματα κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου κοσμούσαν κτήρια και χώρους δημόσιας χρήσης έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο.

Το εύρημα αυτό καταδεικνύει τον τρόπο διακόσμησης των δημόσιων χώρων στις σημαντικές πόλεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μεταξύ των οποίων και οι Φίλιπποι», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

​Την ανασκαφική έρευνα -η οποία θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά- πραγματοποιεί η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στους Φιλίππους, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Ναταλίας Πούλου και συνεργάτες τον επίκουρο καθηγητή Αναστάσιο Τάντση και τον ομότιμο καθηγητή Αριστοτέλη Μέντζο. Στην ανασκαφή έλαβαν μέρος 24 φοιτητές του ΑΠΘ (18 προπτυχιακοί, 3 μεταπτυχιακοί και 3 υποψήφιοι διδάκτορες), και η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου και την Επιτροπή Ερευνών, ΑΠΘ.

Σημειωτέον ότι, εφέτος, η ανασκαφή συνεχίστηκε στην ανατολική πλευρά μιας από τις κυριότερες οδούς της πόλης, η οποία στο σημείο αυτό συναντά έναν άλλο κύριο άξονα που διέρχεται βορειότερα. Το σημείο σύγκλισης των δύο οδών διαμορφώνεται με διεύρυνση (μία πλατεία) στην οποία κυριαρχεί ένα πλούσια διακοσμημένο οικοδόμημα, πιθανώς κρήνη.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 19 Νοεμβρίου 2024 Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χτυπάει η καρδιά του θεσμού των Περιφερειών Αναρτήθηκε 18 Νοεμβρίου 2024 ΚΑΒΑΛΑ – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κόμβο Χρυσοστόμου Σμύρνης και Βουλγαροκτόνου Αναρτήθηκε 18 Νοεμβρίου 2024 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Ο Κυριάκος Σταυρίδης στην ευρεία σύσκεψη στη Θεσσαλονικη για θέματα πυροπροστασίας Αναρτήθηκε 18 Νοεμβρίου 2024 ΣΑΒΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ – Υψώνει τοίχος κατά των συνενώσεων των ΔΕΥΑ … «δεν θα αφήσω τους πολίτες να πούνε το νερό νεράκι» Αναρτήθηκε 18 Νοεμβρίου 2024 Πήγε σαν τουρίστρια να φωτογραφηθεί στην PHILOXENIA η Δεληκάρη – Ούτε κουβέντα για τα προβλήματα της Θάσου Αναρτήθηκε 8 Νοεμβρίου 2024 Χρήστος Μέτιος: «Καλούμε τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., Χριστόδουλο Τοψίδη να εμφανιστεί και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις» Αναρτήθηκε 1 Νοεμβρίου 2024 ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ – Αδιαμφισβήτητη η αυξητική πορεία του τουρισμού στο νησί Αναρτήθηκε 1 Νοεμβρίου 2024 Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας – Δράση Δημιουργικής Γραφής, με θέμα, «Πες μου μια ιστορία» Αναρτήθηκε 1 Νοεμβρίου 2024 Παράταση της αντιπυρικής περιόδου σε Καβάλα και Θάσο Αναρτήθηκε 31 Οκτωβρίου 2024 Μακάριος Λαζαρίδης: «Ανοίγουμε το δρόμο για μια νέα εποχή περιβαλλοντικής υπευθυνότητας» Αναρτήθηκε 31 Οκτωβρίου 2024 Καταδίκες ανηλίκων για υπόθεση ομαδικής κακοποίησης στη δομή «Ασημακοπούλου» Αναρτήθηκε 30 Οκτωβρίου 2024 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Ουσιαστικές παρεμβάσεις στην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων Αναρτήθηκε 30 Οκτωβρίου 2024 Σειρά δράσεων τουριστικής προβολής από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Αναρτήθηκε 30 Οκτωβρίου 2024 ΓΕΩΡΓΙΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ – ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – Πλημμύρισε από μαθητές η Μεγάλη Λέσχη Καβάλας Αναρτήθηκε 30 Οκτωβρίου 2024 ΚΑΒΑΛΑ – ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ – ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ – Η Γεωργιάννα Νταλάρα με 30 έργα εκθέτει στην Καβάλα, προσκεκλημένη του «Τέχνης Φλόγα», με μήνυμα «Art Saves The Planet» Αναρτήθηκε 13 Οκτωβρίου 2024 ΚΑΒΑΛΑ -Τα κλεμμένα παπούτσια πρόδωσαν τον δράστη έξι κλοπών Αναρτήθηκε 13 Οκτωβρίου 2024 Η Καβάλα τίμησε τους ήρωες του Μακεδονικού αγώνα Αναρτήθηκε 12 Οκτωβρίου 2024 ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: «Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί καλαμποκιού στα Τενάγη λόγω της φετινής καταστροφικής ξηρασίας» Αναρτήθηκε 12 Οκτωβρίου 2024 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ – Με 32.240 Ευρώ ο Μανώλης Κελαηδάκης βρήκε στέγη στον Παναγιωτόπουλο Αναρτήθηκε 12 Οκτωβρίου 2024 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ – Σε πλήρη λειτουργία το γραφείο στις Βρυξέλλες με στόχο Ευρωπαϊκά προγράμματα Αναρτήθηκε 11 Οκτωβρίου 2024 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ – Ημερίδα/workshop με θέμα «Χρηματοδοτικά Εργαλεία του Αγροδιατροφικού Κλάδου» Αναρτήθηκε 11 Οκτωβρίου 2024 ΚOMOTHNH – Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας στο κλειστό γυμναστήριο Αναρτήθηκε 4 Οκτωβρίου 2024 ΚΑΒΑΛΑ – Τραυματισμός σε τροχαίο εργαζόμενου στα απορριμματοφόρα Αναρτήθηκε 4 Οκτωβρίου 2024 Μακάριος Λαζαρίδης: «Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει» Αναρτήθηκε 4 Οκτωβρίου 2024 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον Ζυγό Αναρτήθηκε 4 Οκτωβρίου 2024 Καμάρας: «Απ’ τις καλύτερες ομάδες στην Elite League η Ελευθερούπολη» Αναρτήθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2024 Η Καβάλα υποδέχτηκε την θαυματουργή εικόνα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος από την Ιερά Μονή Νικητών και του Ιερού Λειψάνου του Μεγάλου Βασιλείου Αναρτήθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2024 Ο Θόδωρος Μουριάδης βράβευσε την παραολυμπιονίκη του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, Χριστίνα Γκέντζου Αναρτήθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2024 Τελετή έναρξης του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Λυκείου Ελληνίδων στην Καβάλα Αναρτήθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2024 Παρουσίαση του λευκώματος για τα 100 χρόνια της Μητρόπολης Φ.Ν.Θ. Αναρτήθηκε 26 Σεπτεμβρίου 2024 ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: «Είκοσι έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή, τιμήσαμε τη μνήμη του» Αναρτήθηκε 26 Σεπτεμβρίου 2024 Ποινή 10 μηνών με αναστολή για τον τέως διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας Ντίνο Κλειτσιώτη Αναρτήθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2024 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑΣΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΕΡΕΣΗΣ: «Μακαρία η οδός αγαπημένε μας Δήμαρχε ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΕΣΗ!!!» Αναρτήθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2024 Πάει για βαριά “καμπάνα” η ΑΕΛ: Πέντε προσαγωγές και μία σύλληψη στον αγώνα με την Καβάλα